Februari 2021

Deze maand onderzoeken we de waarheid van de mythe over zelfacceptatie: “Het accepteren van mijn zwakheden en gebreken is alsof ik ze goed praat of mijn hoofd in het zand steek.”

De waarheid is dat je met zelfacceptatie je tekortkomingen niet ontkent of negeert. Je zegt eigenlijk: “ik zie het, ik geef het toe, ik confronteer het en accepteer het voor wat het nu is. Wat ligt binnen mijn mogelijkheden om hier aan te doen?”

Zelfacceptatie helpt je focus verplaatsen van gevoelens van jezelf niet goed genoeg voelen naar het nemen van acties, er beter mee leren omgaan, jezelf beschermen en meer doelen bereiken.

Focus op je positieve en sterke kanten; analyseer de situatie en probeer er vanuit een andere hoek naar te kijken; zoek nieuwe mogelijkheden en oplossingen. Bedenk welke oplossing het beste resultaat levert en ga er voor. Neem bewust het besluit om je alleen te richten op waar je invloed op hebt. Door jezelf te accepteren zoals je nu bent en er bewust voor te kiezen je positieve eigenschappen, middelen, mogelijkheden en waardes te erkennen zal je welzijn ook verbeteren.

Handvat van de Maand