Mei 2021

Vorige maand gaven we handvaten over hoe om te gaan met slechte dagen. Deze maand geven we aan wat je nog meer kan doen.

Neem de tijd om bij jezelf stil te staan als je verschillende negatieve emoties voelt. Identificeer je emoties, benoem ze en kijk wat ze doen met je lichaam, gedachten en hoe dit je gedrag beïnvloed. Oordeel niet, benoem het gewoon, observeer en accepteer het voor wat het is. Realiseer dat negatieve emoties kunnen voorkomen en dat het onderdeel is van het mens zijn. Je kan het ervaren en voorbij laten gaan. Zoek emotionele steun en praat erover als je er behoefte aan hebt. Je kan er ook voor kiezen om aan anderen aan te geven dat je een slechte dag hebt en dat je ruimte nodig hebt.

Doe energie op en ervaar positieve emoties van de door jou gekozen activiteiten die dag. Als dat niet helpt kun je ook proberen om bewust te denken aan positieve dingen die je de laatste tijd hebt ervaren of dingen waar je blij, trost of dankbaar voor bent. Dit kan tegenwicht bieden aan de negatieve filter die doorgaans de overhand heeft tijdens slechte dagen, zodat je je beter kan beginnen te voelen.

Handvat van de Maand