Het herstelprogramma is speciaal ontworpen voor kantoormedewerkers die behoefte hebben aan een adempauze. Gedurende 2 weken bieden wij een veilige en ontspannen omgeving waarin u kunt herstellen en opladen, zodat u weer in balans kunt komen.
Ons herstelprogramma is ontwikkeld met uw welzijn in gedachten. U zult deelnemen aan groepsactiviteiten onder de professionele begeleiding van de ervaren psychologen van Balans en Impuls. Gedurende deze weken van herstel leert u technieken en strategieën die u helpen om op passende wijze te ontspannen en zelfzorg toe te passen, ook na het programma.
De herstelplek is bedoeld voor mensen die willen herstellen van ingrijpende levensgebeurtenissen, rouw en verlies, overspanning, uitputting, somberheid, angsten. Het is daarbij wel van belang dat mensen in staat zijn tot dagelijkse zelfzorg.
De deelnemers reddingswerkers en kantoormedewerkers, nemen deel aan afzonderlijke groepen en een eigen programma.
Het programma bestaat uit twee weken, waarbij de deelnemers in het weekend thuis zijn. U verblijft in Nederland op een ontspannen en veilige plek in de natuur waar faciliteiten zijn voor overnachting, ontbijt, lunch, diner. Verder wordt uw herstelprogramma afgestemd op de persoonlijke behoefte psychologische hulp geboden door Balans & Impuls. Zij bieden u de nodige psychologische ondersteuning zodat u op basis van uw persoonlijke diagnostiek en leervragen leert omgaan met gezondheidsklachten die ontspanning belemmeren.
Het programma richt zich op herstel en stabilisatie van de klachten, herstel van energie en levenskracht. Er wordt een begin gemaakt om scheefgroei bij te stellen naar doorgroei binnen de grenzen van de persoonlijke mogelijkheden. Na deelname aan het herstelprogramma ontstaat er ruimte om met de volgende fases van behandeling elders aan de slag te gaan. Het kan ook zijn dat deze hulp voldoende basis geeft om op eigen kracht, met steun van de privé omgeving verder te gaan.
In week 1 behandelen we gezondheidsklachten die ontspanning belemmeren. Enkele voorbeelden hiervan zijn: nachtmerries, pikeren, pijnklachten en onveilig voelen.
Na week 1 kunt u onder andere op passende wijze ontspannen, weet u waar uw energiebronnen liggen en beschikt u over de vaardigheden en tools om een duurzame zelfzorgroutine toe te passen in de vorm van een dagritme, structuur en zelfwaardering.
In deze week leert u omgaan met knelpunten in zelfsturing. Voorbeelden hiervan zijn: stemming- en energieproblemen; somberheid, piekeren, angsten, agressie- en impulsiviteit. Daarnaast gaan we dieper in op omgevingsgestuurd gedrag ontwikkeld vanuit beroep en/of persoonlijke geschiedenis.
Na week 2 heeft u handvatten in het toepassen van zelfregulering en is er meer zelfkennis en zelfacceptatie.