Hinderen verwachtingen uw leven? - Balans & Impuls

Hinderen je verwachtingen je leven?

  • event 01-05-2023
  • schedule 00:00
  • timer 2 minuten

We hebben vaak een idee/beeld over wat kan gebeuren of hoe we ons voelen als het gebeurt. Bijvoorbeeld, we verwachten dat iemand direct reageert op een mail als ze deze gelezen hebben. Verwachtingen kunnen ons ook motiveren om een doel te bereiken. Een voorbeeld hiervan kan zijn “als ik goede cijfers haal kan ik makkelijker een goed betaalde baan vinden”. De realiteit, wat daadwerkelijk gebeurt, kan al dan niet (deels) aan onze verwachtingen voldoen. Wanneer dat gebeurt roept dat irritatie, teleurstelling, frustratie, ontevredenheid en verdriet op. Wanneer een mismatch zich voordoet tussen onze verwachtingen en de realiteit zijn we geneigd ons hierop te focussen. We neigen dan te negeren, onderschatten en onvoldoende te waarderen wat er echt gebeurd is. Met andere woorden, we focussen meer op wat we denken dat ‘moet’ en wat ‘had kunnen zijn’ en in plaats van wat er is en wie we in het heden zijn.

Dit kan onze persoonlijke groei in de weg staan en zorgen voor gemiste kansen. Het zorgt voor negatieve emoties, meer energie verbruik, minder motivatie, zelf-effectiviteit en zelfvertrouwen, wat weer een effect heeft op ons welzijn.

Hoe kun je je verwachtingen temperen en deze valkuil vermijden?

Het begint met het bewust worden van deze verwachtingen en door te kijken naar de feiten van het heden, niet naar wensen, verlangens en onbekende factoren.

Vraag jezelf:

Zijn deze verwachtingen realistisch?

Zijn deze verwachtingen haalbaar?

Beschik je over de benodigde middelen (bijv. energie, tijd, ervaring, ondersteuning)?

Is het wat je echt wilt? Of word je beïnvloed door de ervaringen en verwachtingen van anderen?

Bijvoorbeeld door sociale vergelijking: op social media zie je een vriend met een huis en zwembad. Hij is echt gelukkig. Je verwacht dat door hard te werken je uiteindelijk eenzelfde huis als hem kunt kopen. Alleen dan zul je gelukkig zijn. De realiteit is dat het langer voor jou duurt om het te bereiken, het huis kan minder groot zijn en/of het brengt je niet het geluk dat je verwacht had.

Het aanpassen van je verwachtingen en een flexibele instelling kunnen de tegenslag verminderen of voorkomen.

Mocht het voorkomen dat je verwachting niet overeenkomt met de realiteit: probeer dankbaarheid en acceptatie te oefenen. Waardeer wat je hebt, wie je bent en wees lief voor jezelf in plaats van zelfkritisch te zijn. Hou in gedachten dat je niet overal controle op kan uitoefenen, zoals het gedrag van anderen. Richt jou emoties en gedachten op kalmte, comfort en regulatie; zodoende krijgt je welzijn een boost.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Boordevol nieuws en events!
Verschijnt 4x per jaar
TESTEN EN CHECKLISTS
een vitaliteits-checklist voor managers en medewerkers
Wilt u inzicht krijgen in mentale gezondheid, de stand van stress en energiebronnen en levenstaken in het privéleven?
BALANS & iMPULS PODCAST
Balans & Impuls podcast luistreen op Spotify
Luister nu naar daar de podcast van Balans & Impuls op Spotify
TRAFFIC LIGHT TOOL APP
traffic light tool is een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Website laten maken door Dotsimpel