Hoe kan je met pesten op het werk omgaan?

Hoe kan je met pesten op het werk omgaan?

  • event 04-03-2024
  • schedule 12:00
  • timer 1 minuut

Pesten op het werk kan overal voorkomen. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals aanhoudende verbale en destructieve kritiek, persoonlijke aanvallen, vernedering, dwang, kleineren, intimidatie, liegen of “gaslighting”, eer opeisen voor andermans werk, in verlegenheid gebracht worden in het openbaar, emotionele manipulatie, oneerlijke behandeling, het creëren van onrealistische of onbereikbare verwachtingen en uitsluiting van sociale- of werkprocessen.

Pesten schaadt de mentale gezondheid van de werknemer. Het vermindert het gevoel van eigenwaarde en zelfeffectiviteit, terwijl het angst, depressie, stemmingswisselingen, paniekaanvallen, schaamte, hulpeloosheid en frustraties verhoogt. Het veroorzaakt gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hartproblemen, slaapproblemen, gespannen spieren, pijn, veranderingen in eetlust en zweren. Het functioneringsniveau, de effectiviteit, de motivatie en de productiviteit zullen dalen en de frequentie van het ziekteverzuim zal stijgen.

Als je op het werk wordt gepest kan je deze strategieën gebruiken om ermee om te gaan:  

  1. Stel grenzen: wees assertief in jouw communicatie. Gebruik 'ik'-boodschappen en een professionele verbale en non-verbale communicatiestijl. Vertel de pestkop wat er gedaan is dat je als pesten ervaart, de impact dat het op je heeft en dat het gedrag onaanvaardbaar is. Definieer de manier waarop je behandeld wilt worden en wat je niet tolereert. Vraag dat het gedrag zou stoppen en voeg consequenties toe als ze je negeren.
  2. Documenteer de details, inclusief de tijd en wat er precies gebeurt. Presenteer jouw documentatie aan de manager en/of personeelszaken als het pesten doorgaat. Bedenk of je juridisch advies of hulp van de vakbond nodig hebt.
  3. Zorg goed voor jezelf: Zoek emotioneel-sociale steun, gebruik ontspanningsstrategieën om de stress te verlichten, plan zelfzorggedrag in jouw agenda om je geestelijke gezondheid te verbeteren en draagkracht te versterken. Zoek indien nodig hulp van een psycholoog.
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Boordevol nieuws en events!
Verschijnt 4x per jaar
TESTEN EN CHECKLISTS
een vitaliteits-checklist voor managers en medewerkers
Wilt u inzicht krijgen in mentale gezondheid, de stand van stress en energiebronnen en levenstaken in het privéleven?
BALANS & iMPULS PODCAST
Balans & Impuls podcast luistreen op Spotify
Luister nu naar daar de podcast van Balans & Impuls op Spotify
TRAFFIC LIGHT TOOL APP
traffic light tool is een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Website laten maken door Dotsimpel