Limonade van citroenen maken - Balans & Impuls

Limonade van citroenen maken

  • event 01-06-2023
  • schedule 00:00
  • timer 1 minuut

Het leven kan anders gaan dan je gedacht had. Je kan, bijvoorbeeld, ruzie hebben met je moeder, een hekel hebben aan je baan, schulden hebben, problemen met je kinderen ondervinden etc.. Je kan je somber, boos, teleurgesteld, hulploos en hopeloos voelen. Je emoties kunnen leiden tot passiviteit, gebrek aan motivatie en een slechte mentale/fysieke conditie. Focussen op wat je bereikt hebt en wat goed gaat in je leven zorgen voor een betere balans in je leven. Focussen op je sterke punten, doelen en kwaliteiten versterken je zelfbeeld en verminderen hulpeloosheid.

Een andere manier betreft reflectie. Identificeer waar je in je leven ontevreden over bent. Leer van je fouten en teleurstellingen. Wat kun je veranderen in situaties die niet langer bij je passen, je gestrest maken of aan je verwachtingen voldoen?

Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om assertiever worden, eetgewoontes veranderen, geld (be)sparen, contact verbreken met iemand die je stress bezorgt etc.. Kijk naar kleine veranderingen die je kan doorvoeren op externe controleerbare factoren in je leven op dat moment. Reflecteer op je gedragsverandering, het resultaat; pas het zo nodig aan en complimenteer je inspanningen.

Je angsten onder ogen zien en je gedrag veranderen is moeilijk. Zelfs als je gedrag niet het gewenste resultaat heeft is je inspanning het waard om te vieren. Elk bewust gekozen actie draagt ook bij aan het ervaren gevoel van controle. Neem ook de tijd om te reflecteren op jou aandeel in de betreffende situatie. Denk na over wat je de volgende keer anders kunt doen en/of verder in jezelf kunt ontwikkelen zodat je jezelf beter kunt beschermen. Wees de beste versie van jezelf en leidt een beter leven.  

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Boordevol nieuws en events!
Verschijnt 4x per jaar
TESTEN EN CHECKLISTS
een vitaliteits-checklist voor managers en medewerkers
Wilt u inzicht krijgen in mentale gezondheid, de stand van stress en energiebronnen en levenstaken in het privéleven?
BALANS & iMPULS PODCAST
Balans & Impuls podcast luistreen op Spotify
Luister nu naar daar de podcast van Balans & Impuls op Spotify
TRAFFIC LIGHT TOOL APP
traffic light tool is een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Website laten maken door Dotsimpel