Nieuwjaar voornemens - Balans & Impuls

Nieuwjaar voornemens

  • event 01-01-2020
  • schedule 11:00
  • timer 2 minuten

Januari 2020

In het nieuwe jaar hebben we vaak goede voornemens. Het probleem met deze voornemens is dat de doelen die we willen bereiken onrealistisch zijn

Als je (te) hoge doelen en/of standaarden stelt en er naar streeft om deze te halen, dan gebruik je je gedrag en successen als maatstaaf voor je voortgang. Het onvermogen om je eigen (te) hoge doelen of standaarden te bereiken kan verscheidene gevolgen hebben zoals laag zelfvertrouwen, lage ‘zelf effectiviteit’, frustraties, stress, boosheid enzovoort.

Je kan (te) hoog gezette doelen en standaarden herkennen aan formuleringen als ‘ik MOET mijn verkoopquota dit jaar halen’, ‘mijn keuken MOET schoon zijn’, ‘ik ZOU twee uur per dag MOETEN bewegen’ en ‘ik kan GEEN pauzes op het werk nemen’. Dit geldt ook voor ‘als.. dan..’ formuleringen, zoals ‘als ik dit jaar geen 20 kilo afval, dan vind ik geen partner’. Test jezelf! Maak je het jezelf te moeilijk door perfectionistisch te zijn?

  1. Is het haalbaar en te doen? Is het realistisch om dit van jezelf of anderen te vragen? (niet haalbaar en onrealistisch = perfectionisme)
  2. Is je standaard flexibel? Oftewel, kan het aangepast worden aan verschillende situaties en omstandigheden? (niet flexibel = perfectionisme)
  3. Voor- en nadelen. Helpt het je in je leven? (als de nadelen groter zijn dan de voordelen = een doel waar je geen voordeel uit kan halen)
  4. Is het nauwkeurig? Klopt het en is het gebaseerd op realistische feiten? (onnauwkeurig = perfectionisme)

Nu je je eigen doelen en standaarden kan testen, vraag je je zelf om perfectionistisch te zijn?

Oefening

Probeer je doelen voor jezelf te herformuleren door te letten op realistische standaarden, flexibiliteit en redelijkheid. Als je doel voor het komende jaar er bij nader inzien toch te hoog gegrepen uitziet dan kun je het misschien verdelen in subdoelen die haalbaarder zijn. Het stellen van haalbaardere doelen waar je aan kunt werken kan ervoor zorgen dat je energie, ‘zelf effectiviteit’ en motivatie om door te gaan en je doelen te bereiken een boost krijgen.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Boordevol nieuws en events!
Verschijnt 4x per jaar
TESTEN EN CHECKLISTS
een vitaliteits-checklist voor managers en medewerkers
Wilt u inzicht krijgen in mentale gezondheid, de stand van stress en energiebronnen en levenstaken in het privéleven?
BALANS & iMPULS PODCAST
Balans & Impuls podcast luistreen op Spotify
Luister nu naar daar de podcast van Balans & Impuls op Spotify
TRAFFIC LIGHT TOOL APP
traffic light tool is een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Website laten maken door Dotsimpel