Om hulp vragen - Balans & Impuls

Om hulp vragen wanneer je je schaamt om hoe je je voelt

  • event 01-07-2023
  • schedule 00:00
  • timer 1 minuut

Je bent misschien groot gebracht met “even doorzetten, niet zeuren maar doorgaan”. Emoties laten zien kan een taboe zijn in je cultuur. Wellicht heb je opgemerkt dat anderen veroordeelt, bekritiseerd of afgewezen worden na het delen van hun (mentale) problemen. Dit zou je kunnen tegenhouden om je kwetsbaar op te stellen en om sociale/emotionele hulp te vragen wanneer je dit het meeste nodig hebt. Je meer open opstellen betekent niet dat je alles met iedereen moet delen. Echter, het durven delen van emoties met een paar vertrouwde naasten of vrienden die je vertrouwt en waar je omgeeft kan je de ondersteuning, positieve energie en aanmoediging geven die je nodig hebt om te herstellen.

Voordat je besluit te delen, zeker als je je angstig voelt om je kwetsbaar op te stellen, is het handig om je voor te bereiden.

  1. Bedenk wat je wilt delen en met wie.
  2. Kies een dag, tijd en plek waar je je comfortabel en veilig voelt. Het is belangrijk om een dergelijke stap op een goede dag te nemen. Maak aan de ander duidelijk dat je eventueel afzegt als je je niet goed voelt; niemand zal dan teleurgesteld in je zijn.
  3. Je zou je van te voren kunnen voorbereiden. Bedenk hoe je je zinnen wilt formuleren. Denk aan de boodschap die je wilt overbrengen of het verzoek dat je wilt maken. Je zou het van te voren kunnen opschrijven en oefenen zodat je je meer zelfverzekerd voelt. Bereid je voor op alle mogelijke reacties, zoals wat je gaat zeggen als ze je advies geven als ze niet (goed) naar je luisteren. Dit geldt ook voor als ze oordelen. Hou in gedachten dat dit iets over hun zegt en niet over jou. Je verdient ondersteuning en liefde ongeacht wat de ander over je denkt.
  4. Wees trots dat je de moed had om iets te delen en om (sociale) ondersteuning te vragen.
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Boordevol nieuws en events!
Verschijnt 4x per jaar
TESTEN EN CHECKLISTS
een vitaliteits-checklist voor managers en medewerkers
Wilt u inzicht krijgen in mentale gezondheid, de stand van stress en energiebronnen en levenstaken in het privéleven?
BALANS & iMPULS PODCAST
Balans & Impuls podcast luistreen op Spotify
Luister nu naar daar de podcast van Balans & Impuls op Spotify
TRAFFIC LIGHT TOOL APP
traffic light tool is een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Website laten maken door Dotsimpel