Op weg naar ander werk - Balans & Impuls

Op weg naar ander werk

  • event 09-07-2018
  • schedule 09:13
  • timer 3 minuten

Juli 2018

Het is niet altijd makkelijk om een stap te zetten naar ander werk. Je weet wat je hebt, je weet niet wat je krijgt. Verder kan het zijn dat je door tegenslag of ziekte niet langer in staat bent je huidige baan te blijven doen. Voor de één is het een opluchting een stap te kunnen zetten naar een andere baan. Voor de ander een verwarrende, verdrietige tijd. Of een tijd van boosheid naar de werkgever die je ongewenst een andere kant op stuurt. Het vraagt moed om met jezelf aan de slag te gaan en te kijken wie je bent en waar je het beste tot je recht komt.

Het vraagt moed om met jezelf aan de slag te gaan en te kijken wie je bent en waar je het beste tot je recht komt

Het handvat is bedoeld om goed zicht te krijgen op je vaardigheden en kwaliteiten. En daarnaast goed te weten in wat voor werksituatie je het beste tot je recht komt. Deze punten zijn in de praktijk minstens zo belangrijk als je interesses. In beeldspraak is het te vergelijken met een plant die in een bepaalde bodem tot bloei komt. Een orchidee kun je niet in de woestijn zetten en een cactus niet in een sappig weiland. Zo is het ook met mensen. Een gevoelig, creatief persoon zal niet goed tot zijn recht komen in een zakelijke, resultaatgerichte omgeving. En zo zal een doener, zich ongemakkelijk voelen in een kantoorbaan waarbij hij grotendeels bureauwerk moet doen. Aan de slag Stel je zelf voor dat je in een bioscoop zit en kijkt naar een film waarin jij de hoofdrol speelt. Die film gaat over een situatie waarin je helemaal in je element bent. Het kan een privé of werksituatie zijn. Observeer goed, in wat voor rol en wat voor 'bodem' gedijt deze persoon het beste? Welke vaardigheden en kwaliteiten laat deze persoon zien? Schrijf voor jezelf op wat is opgevallen. Ga vervolgens op zoek naar twee mensen die jou goed kennen, bij voorkeur iemand die al lang in je leven is. Belangrijk is dat deze persoon een opbouwend en openhartig gesprek met je aan kan gaan. Je hebt niet veel aan een gesprek met iemand die bevooroordeeld is of je in een bepaalde richting wilt duwen. Stel vervolgens aan deze persoon de volgende vragen: • In wat voor situaties kom ik het beste tot mijn recht, privé en op het werk. Kun je deze vertellen? • Wat voor kwaliteiten zie je? • Wat voor vaardigheden zie je? • Wat voor werk, rol en werkomgeving zou je me ideaal gesproken gunnen? Maak voor jezelf aantekeningen van de inzichten in dit gesprek. En vraag of je tijdens de stappen naar ander werk nog eens kunt sparren.

Vaardigheden Kwaliteiten Bodem/omgeving Rol Interesse/Wil
       


Volmaaktheid bestaat niet, maar het beste voor nu wel Wanneer je zicht hebt gekregen op bovenstaande punten, kan de stap naar ander werk moeilijk zijn. Je weet wat je kan, waar je het beste tot je recht komt en wat je wilt. Maar hoe zet je een stap in een onbekende wereld? Het is een goed idee om in zo´n situatie eens te vragen om een stage of werkervaringsplaats. Dit is niet alleen voor 'jongeren' bestemd. Ook 'ouderen' hebben zo de stap naar een loopbaanswitch kleiner gemaakt. Het meewerken in een andere baan dan wat je gewend was, geeft je gelegenheid een bredere blik te krijgen op het werk en je mogelijkheden. Het is zo makkelijker voor- en nadelen realistisch af te wegen. Streef daarbij niet naar volmaaktheid. Volmaaktheid bestaat niet, maar het beste voor nu wel.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Boordevol nieuws en events!
Verschijnt 4x per jaar
TESTEN EN CHECKLISTS
een vitaliteits-checklist voor managers en medewerkers
Wilt u inzicht krijgen in mentale gezondheid, de stand van stress en energiebronnen en levenstaken in het privéleven?
BALANS & iMPULS PODCAST
Balans & Impuls podcast luistreen op Spotify
Luister nu naar daar de podcast van Balans & Impuls op Spotify
TRAFFIC LIGHT TOOL APP
traffic light tool is een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Website laten maken door Dotsimpel