Socialiseren na corona - Balans & Impuls

Socialiseren na corona

  • event 01-10-2022
  • schedule 00:00
  • timer 2 minuten

Oktober 2022

Er waren tijdens de pandemie verschillende reacties op de opgelegde maatregelen, ook betreffende sociale interacties. Sommige vonden de maatregelen fijn, omdat ze hierdoor meer tijd voor zichzelf kregen. Ze konden genieten van de rust, reflecteren of zich bezig houden met de eigen behoeften in plaats van de behoefte van anderen. Sociale verplichtingen waren opgeheven zonder dat er grenzen gesteld hoefde te worden. Dit kon zorgen voor comfort en plezier ten tijde van sociale isolatie.

Anderen hebben mogelijk het tegenovergestelde ervaren. Zij verlangde naar sociaal en fysiek contact. Ook miste zij op dagelijkse basis het naar buiten gaan en onder de mensen zijn. Ze voelde zich eenzaam, alleen en miste het gevoel ergens bij te horen. Natuurlijk zaten er ook mensen tussen deze extremen, maar laten we ons voor nu op deze voorbeelden focussen.

Nu de maatregelen zijn opgegeven wordt er een beroep gedaan op ons aanpassingsvermogen. Mensen die van de eenzaamheid genoten kunnen het oncomfortabel vinden om (weer) blootgesteld te worden aan anderen. Ze kunnen het moeilijk vinden om terug te gaan naar hoe het vroeger was. Voor anderen kan het voelen alsof interacties anders zijn dan in hun herinnering. Ze voelen zich mogelijk minder verbonden met anderen als voorheen. De aard van de relaties kan anders aanvoelen, bijvoorbeeld meer oppervlakkig of de verandering van de manier waarop gecommuniceerd wordt.

Probeer deze tips als je momenteel een oncomfortabel gevoel hebt tijdens sociale interacties:

  1. Reguleren en opnieuw acclimatiseren: Definieer hoeveel persoonlijke sociale interactie voor jou betekent. Bedenk dan met welke frequentie je je comfortabel en vervuld voelt. Misschien helpt het af te wisselen tussen online en fysiek contact, of spreek af wanneer het buiten rustiger is. Experimenteer en kijk wat voor jou werkt.
  2. Kies – sociale interacties kosten je mogelijk energie. Kies zorgvuldig op welk tijdstip je van de dag met wie afspreekt. Als de relatie belangrijk voor je is en je deze wilt vernieuwen kun je sociale interacties langzaam opbouwen. Spreek bijvoorbeeld met een of twee mensen op een rustig plekje af en bouw dit verder op door dit vaker te doen op drukkere plekken met meer mensen.
  3. Neem contact op: Probeer nieuwe mensen te ontmoeten als je het contact met anderen verloren hebt. Zoek anderen die je hobby’s, interesses en waardes delen. Elk plezierig ervaren contact draagt bij aan je zelfvertrouwen en motivatie om verder contact op te nemen in meer fysiek aanwezige sociale situaties.
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Boordevol nieuws en events!
Verschijnt 4x per jaar
TESTEN EN CHECKLISTS
een vitaliteits-checklist voor managers en medewerkers
Wilt u inzicht krijgen in mentale gezondheid, de stand van stress en energiebronnen en levenstaken in het privéleven?
BALANS & iMPULS PODCAST
Balans & Impuls podcast luistreen op Spotify
Luister nu naar daar de podcast van Balans & Impuls op Spotify
TRAFFIC LIGHT TOOL APP
traffic light tool is een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Website laten maken door Dotsimpel