Als sociale wezens hebben we de neiging ons met anderen te vergelijken. Het is een normale neiging. Het laat ons zien of we er bij horen en het geeft ons een standaard waar we naar toewerken. De vergelijking beïnvloedt hoe onszelf zien. Vergelijkingen wordt ongezond wanneer we onszelf onderschatten en onze voortgang hierdoor ondergewaardeerd wordt. Dit brengt frustratie, vermijding, somberheid en een gebrek aan zelfcompassie met zich mee. Onze pijn vergelijking is voornamelijk ongezond.
Iedereen is anders, wat ook betekent dat een bepaalde stressor voor de een anders is dan voor de ander. We hebben verschillende middelen, persoonlijkheden, veerkracht/weerbaarheid, ingrijpende gebeurtenissen, coping vaardigheden en capaciteiten. De een kan hierdoor negatiever op een stressor reageren dan de ander. Gedachten als “ik heb geen recht om erg verdrietig te zijn omdat zij meer heeft meegemaakt dan ik” verkleinen hoe je je voelt. Wellicht denk je dat dit een rationele en meer positieve aanpak is, maar eigenlijk ga je aan je eigen recht om pijn te voelen voorbij. Emotionele pijn is nog steeds pijn. Iedereen verdient het om emoties te uiten en hulp te zoeken. In zulke gevoelen kunnen vergelijkingen leiden tot vermijding van problemen in plaats van het aanpakken hiervan. Zelfs als je voelt dat jou problemen zo slecht nog niet zijn verdien je alsnog hulp en ondersteuning.
Dus sta even de volgende keer dat je jezelf betrapt op het vergelijken van je gevoelens met die van een ander even stil. Omschrijf je emotie, de intensiteit hiervan en wat het met je doet. Veroordeel het niet. Zeg tegen jezelf dat het OK is. Herinner jezelf eraan dat het je recht is. Je emoties zijn een natuurlijke menselijke reacties die je mag voelen. Zoek hulp en deel je pijn. Wanneer je met anderen praat is het belangrijk dat je je pijn niet kleiner maakt of deze vergelijkt met die van de ander.