Versterk je zelfeffectiviteit met Balans & Impuls

Zelfeffectiviteit

  • event 06-03-2019
  • schedule 09:27
  • timer 2 minuten

Maart 2019

Deze maand besteden we aandacht aan het verbeteren van je ‘self-efficacy’, in het Nederlands ook wel zelfeffectiviteit genoemd. Dit is het vertrouwen in je eigen bekwaamheid om met een bepaald gedrag tot een wenselijk resultaat te komen.

Bandura (1997) stelde dat hoe gemotiveerd iemand is, hoe iemand zich voelt en welke acties iemand onderneemt afhangt van waar iemand in geloofd in plaats van hoe de situatie werkelijk is. Zelfeffectiviteit beïnvloed hoeveel moeite je doet en hoe gemotiveerd je bent. Ook volharding en toewijding aan het oplossen van problemen en hoe hier mee om gegaan wordt om doelen te bereiken worden door zelfeffectiviteit beïnvloed. Een belangrijke factor die het vertrouwen in je eigen bekwaamheid beïnvloed is het hebben van succes verhalen. Wanneer je de uitkomst van je gedrag als gunstig en succesvol ziet zal dit je vertrouwen in de bekwaamheid van dat gedrag verbeteren. Deze groei in vertrouwen beperkt zich niet alleen tot het specifieke gedrag, maar heeft ook effect op gedrag dat hier op lijkt. Hoe meer succes je ervaart, hoe sterker het vertrouwen dat je kunt bereiken wat je wilt. Vaak, zeker wanneer iemand zich somber voelt, worden positieve ervaringen genegeerd of voor lief genomen. Een simpele oplossing hiervoor is te focussen op successen!

De uitdaging van deze maand is dan ook het bijhouden van je prestaties.

Zelfs de kleinste positieve prestaties kunnen je helpen realiseren wat je kan. Op den duur krijg je hierdoor een boekwerk met prestaties en capaciteiten vol met je eigen successen. Dit beïnvloed de manier waarop je met je eigen zelfeffectiviteit omgaat. Dingen voor jezelf bijhouden en opschrijven zorgen er niet alleen voor dat je ze beter kunt onthouden, maar het helpt je ook om eens beter naar je eigen gedrag te kijken. Zien wat in het verleden gewerkt heeft kan ons namelijk helpen om nieuwe problemen in de toekomst aan te pakken. Het is daarom van belang om eens stil te staan bij wat voor jou werkte. Zo kom je achter je sterke punten en kun je zien wat er allemaal goed gaat. Ook kan je er zo achter komen wat nog beter kan en wat dit over jou kwaliteiten zegt. Het moraal van het verhaal: successen maken je sterker.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Boordevol nieuws en events!
Verschijnt 4x per jaar
TESTEN EN CHECKLISTS
een vitaliteits-checklist voor managers en medewerkers
Wilt u inzicht krijgen in mentale gezondheid, de stand van stress en energiebronnen en levenstaken in het privéleven?
BALANS & iMPULS PODCAST
Balans & Impuls podcast luistreen op Spotify
Luister nu naar daar de podcast van Balans & Impuls op Spotify
TRAFFIC LIGHT TOOL APP
traffic light tool is een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Website laten maken door Dotsimpel