Zijn mannen echt minder eenzaam dan vrouwen?

Zijn mannen minder eenzaam dan vrouwen?

  • event 01-05-2024
  • schedule 12:00
  • timer 1 minuut

Volgens onderzoek geven vrouwen aan zich eenzamer te voelen dan mannen. Zijn vrouwen eenzamer dan mannen of rapporteren ze meer eenzaamheid dan mannen? Maakt onze cultuur het meer mogelijk voor vrouwen om zich op hun gemak te voelen om hun emoties te delen? Uiten vrouwen daarom meer eenzaamheid?

Mannen zijn minder geneigd om volledig open en kwetsbaar te zijn tegenover anderen. Eenzaamheid bij de mannen is meestal goed verhuld. Het kan meer opvallen of herkenbaar zijn in hun gedrag. Mannen hebben bijvoorbeeld de neiging om stiller te worden en zich niet verbonden te voelen met de mensen om hen heen. Ze zullen chagrijniger, norser, geïrriteerder en afstandelijker lijken. Zelfisolatie van vrienden en familie kan een indicatie zijn dat een man zich eenzaam voelt. Mannen neigen meer naar seksuele activiteiten om verbinding met een ander te vinden en/of de leegte te vullen. De eenzaamheid wordt verdoofd met middelen zoals alcohol.

Wat kun je doen?

  1. Realiseer je allereerst dat eenzaamheid een menselijke emotie is. Iedereen voelt zich eenzaam of heeft eenzaamheid in zijn/haar leven gevoeld. Het is normaal en het is geen zwakte.
  2. Maak nieuwe connecties en versterk bestaande relaties: Zoek naar mensen die dezelfde waarden en interesse delen. Wees meer ‘’mindful’’ in elke interactie die je zinvol, waardevol en plezierig vindt. Vorm relaties waarin je je veilig en vervuld voelt.
  3. Word lid van een organisatie of ga naar een club- buurthuis:Het vinden van vrijwilligerswerk en/of steungroepen voor gelijkgestemde mensen kan helpen gevoelens van eenzaamheid te verminderen, omdat je het gevoel hebt deel uit te maken van iets dat groter is dan jij. Het versterkt het gevoel erbij te horen.
  4. Doe dingen die je leuk vindt. Alleen activiteiten ondernemen betekent niet per se dat je je eenzaam zal voelen. Zoek dus activiteiten die je alleen kunt doen en vind het plezier in het bij jezelf zijn. 
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Boordevol nieuws en events!
Verschijnt 4x per jaar
TESTEN EN CHECKLISTS
een vitaliteits-checklist voor managers en medewerkers
Wilt u inzicht krijgen in mentale gezondheid, de stand van stress en energiebronnen en levenstaken in het privéleven?
BALANS & iMPULS PODCAST
Balans & Impuls podcast luistreen op Spotify
Luister nu naar daar de podcast van Balans & Impuls op Spotify
TRAFFIC LIGHT TOOL APP
traffic light tool is een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Website laten maken door Dotsimpel