Licht traumatisch hersenletsel

Licht traumatisch hersenletsel

  • event 01-04-2024
  • schedule 09:00
  • timer 1 minuut

Wist je dat een enkele blootstelling aan fysiek trauma, zoals klappen op het hoofd, een zweepslag van de nek, vallen, ongevallen, sportblessures, explosies tijdens trainingen en operaties, schiettrainingen, enzovoort, licht traumatisch hoofd-hersenletsel kan veroorzaken? Een stapeling van deze fysieke trauma’s kan risico geven op het ontwikkelen van uitgebreider traumatisch hoofd-hersenletsel, ook al zijn de afzonderlijke incidenten (schijnbaar) licht. De veranderingen in fysieke, cognitieve, emotionele en gedragsmatige functies kunnen zeer subtiel zijn en onopgemerkt blijven. Geheugen, concentratie, plannen, organiseren, omgaan met drukte en prikkels kunnen moeilijker verlopen dan voor de (stapeling van) fysieke krachten op het lichaam en hoofd/nek. Je kan je schuldig voelen en schamen omdat je “anders” bent geworden en niet meer zo soepel kan functioneren als je gewend bent. Je kan je zelf “camouflage gedrag” of “trucs” aanleren om te verbergen dat je brein niet meer zo werkt als voorheen.

Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Heb ik lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld: vermoeidheid, hoofdpijn, problemen met zien, slaapproblemen, gevoeligheid voor licht en geluid, wazig of dubbelzien, slecht evenwicht en /of duizeligheid?
  2. Ervaar ik verandering in mijn cognitieve capaciteiten, zoals bijvoorbeeld: slechte concentratie, geheugenproblemen, slecht beoordelingsvermogen of moeite met het nemen van een beslissing, vertraagde prestaties, slecht tijdmanagement en/of organisatorisch vermogen, en moeite om gedachten onder woorden te brengen?
  3. Voel ik me depressiever, prikkelbaarder, angstiger, gestrest en rustelozer?
  4. Ben ik impulsiever geworden of heb ik meer woede-uitbarstingen?

Wanneer je deze klachten herkent en ze langer aanwezig zijn is het aan te raden professionele hulp te zoeken.

Balans en Impuls heeft een multidisciplinair programma op gebouwd om aan herstel van lichaam en geest te werken. Het team bestaat uit de volgende disciplines: revalidatiearts, psycholoog, ergotherapeut/re-integratiecoach, trouble shooter, optometrist en/of (gespecialiseerde) fysiotherapeut. Het doel van deze hulp is dat de klachten hanteerbaar worden, zo mogelijk afnemen, en dat er gebouwd wordt aan functioneren in privé- en werkleven. Zie voor meer informatie onze website.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Boordevol nieuws en events!
Verschijnt 4x per jaar
TESTEN EN CHECKLISTS
een vitaliteits-checklist voor managers en medewerkers
Wilt u inzicht krijgen in mentale gezondheid, de stand van stress en energiebronnen en levenstaken in het privéleven?
BALANS & iMPULS PODCAST
Balans & Impuls podcast luistreen op Spotify
Luister nu naar daar de podcast van Balans & Impuls op Spotify
TRAFFIC LIGHT TOOL APP
traffic light tool is een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Een app voor mensen met veeleisend werk en privéleven
Website laten maken door Dotsimpel