Juni 2020

Veel mensen reageren angstig wanneer het op corona aankomt. Je onzeker voelen en je zorgen maken over het onbekende is beangstigend. ‘Wat als..’ gaat veel door ons hoofd en we denken constant aan het ergst mogelijke dat kan gebeuren, wat bijdraagt aan de stress van ons veranderde leven. Sommige mensen voelen zich uitgeput, boos, depressief, alleen, hulpeloos, machteloos, overweldigd en paniekerig.

Leg de focus op waar je wel controle over hebt in plaats van waar je geen controle over hebt. Neem even een pauze van wat je aan het doen bent en richt je aandacht op waar je in die situatie wel controle over hebt. Bijvoorbeeld; je hebt geen controle over wat anderen doen, dit zelfde geldt voor het volgen van de voorzorgsmaatregelen. Je kan echter wel handschoenen aandoen of je handen grondig schoonmaken.

Je kan ervoor kiezen om energie te steken in het maken, oplossen, veranderen, verzorgen of aanpassen van je leven. Je kan controle uitoefenen over je emoties en hoe je op situaties reageert. Je kan je dagelijkse leven plannen en een gezonde balans vinden tussen je leven thuis en het werk dat je thuis nog moet doen. Denk aan alle aspecten van je leven en maak een lijst van de dingen die je wilt doen. Voer deze niet.

Tenslotte, beperk het kijken naar het nieuws. Neem een tijdstip op de dag waarop je naar het nieuws kijkt. Doe dit alleen op het gekozen tijdstip. Ons lichaam en onze gedachten hebben tijd nodig om te ‘ontstressen’, vergeet dus niet om ontspanningsoefeningen en andere stress verminderende activiteiten te doen.

Handvat van de Maand